lukion Esittelyilta tammikuussa 2021

Peruskoulusta valmistuville ja heidän vanhemmilleen järjestettiin virtuaalinen esittelyilta maanantaina 11.1.2021 klo 18.30.
Jos jokin jäi askarruttamaan, ota yhteyttä lukion rehtoriin tai opinto-ohjaajaan.

Matkalla Norssin lukiolaiseksi

Yleistä hakemisesta

Lukioon haetaan toisen asteen yhteishaussa. Hakuaika on helmi-maaliskuussa. 

Yhteishaussa käytetään sähköistä Opintopolku -järjestelmää. Opintopolku.fi –palvelu on sähköinen palvelukokonaisuus, josta löytyy kattavasti tiedot tutkinnoista, ammateista, oppilaitoksista sekä valintaperusteista ja koulutusvaihtoehdoista. 

Opintopolku.fi sivustolla täytetään sähköinen hakulomake hakuaikana. Yhteishakuajan ulkopuolella lukioon pyrkivän tulee ottaa yhteyttä suoraan kyseisen lukion rehtoriin. 

Yhteishaun lisäksi Norssin lukioon hakeva täyttää lukiomme oman sähköisen ainevalintakortin maaliskuun loppuun mennessä. Ainevalintakortin avulla lukiot saavat tärkeää tietoa seuraavan lukuvuoden opetuksen suunnitteluun. Lukiomme sähköinen ainevalintakortti julkaistaan tällä sivustolla yhteishaun alkaessa helmikuussa 2021. 

 

Valintojen järjestyksellä on väliä

Samalla hakulomakkeella voit hakea enintään viiteen eri koulutukseen, sijoitus tapahtuu sen mukaan, mihin koulutuksista pisteet riittävät eli pääset ja sijoitut siihen lukioon, johon keskiarvo ja pääsykoetulos riittää. Yhteisvalinnan antama tulos on sitova. 

Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio sijaitsee yliopiston pääkampuksella. Käyntiosoite on Ratapihankatu 55. Kotipaikkamme on Atalpassa, mutta käytämme joustavasti tiloja  yliopiston kampusalueella. 

Norssiin hakiessasi voit valita kolmesta vaihtoehdosta

Yleislinja: lukiolinja, sisäänottomäärä 50 

Talous- ja elinkeinoelämän linja (Business Norssi-linja/ BN-linja), sisäänottomäärä 30, painotettu keskiarvo (YH, EN, MA) 

Sirkustaiteen linja, sisäänottomäärä 10, painotettu keskiarvo (EN, LI), soveltuvuuskoe (kutsu pääsykokeeseen lähetetään kaikille hakeneille). 

 

NORSSIN LUKIOSSA VOIT SUUNNATA OPINTOJASI

1. Tieteeseen ja tutkimukseen

Opetusohjelmaamme kuuluu tiedekursseja yhteistyössä tamperelaisten yliopistojen 
kanssa. Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen kanssa hiukkasfysiikkaa CERN-kurssilla (Geneve), tai maastoekologian tutkimuskursseja sekä biologian leirikoulu, jossa otetaan tuntumaa biologiseen kenttätutkimukseen.  Lääketieteen tiedekunnassa pääset tekemään laborointeja biologian syventävillä kursseilla.Tiede ei ole  kuitenkaan vain luonnontiedettä vaan vaikkapa sosiaalipsykologian tutkimuskursseja ja erilaisia kilpailuja ja yliopistokampuksen tiedetapahtumia. Lukiollamme on kuitenkin laaja luonnontieteiden ja matematiikan koulukohtaisten syventävien kurssien tarjonta, joka on avoinna kaikille lukiomme opiskelijoille. 

2. Mediaan ja viestintään

Meillä on runsas ja monipuolinen kurssitarjonta kuvataiteessa, äidinkielessä 
ja kirjallisuudessa, joissa voi perehtyä luovaan ilmaisuun ja journalismiin, tehdä lukudiplomin tai osallistua väittelykisaan, haastaa ja tulla haastetuksi, kultivoitua 
vaikkapa runsaalla teatteritarjonnalla, joka pyörii vuosittain tai taiteilla sydämensä kyllyydestä huippuosaajien ohjauksessa. 

3. Taideaineisiin

Norssilla tehdään kuvataiteen, musiikin, median ja liikunnan lukiodiplomeja. Musiikin saralla koulussa on pitkä jatkumo musiikin harrastajia. Liikunnassa ei pitäydytä 
kentille tai halleihin vaan vaelletaan Kuusamossa tai Kolilla ja retkeillään monipuolisesti syksyllä, talvella ja keväällä. Kuvataiteessa harjoitetaan monipuolisesti eri tekniikoita 
käsin ja koneella. 

4. Kieliin ja kansainvälisyyteen

Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio on alueemme ainoa Unesco-koulu. Kansainvälisyys näkyy kaikessa koulutyössämme. Koululla on kymmenen eurooppalaisen koulun yhteistyöverkosto. Eurooppa-viikon ohjelma tarjoaa projektityöskentelyn kautta monia kansainvälisiä yhteistyömuotoja. Opiskelijan on mahdollista osallistua henkilökohtaiseen tuettuun vaihto-ohjelmaan. Koulussamme korostuu toiminta muuttuvassa kansainvälisessä ympäristössä.

Norssissa on laaja tarjonta vieraita kieliä. Opetus on oppijakeskeistä ja kommunikatiivisuuteen tähtäävää. Koulun kielivalikoima on monipuolinen ja runsas. Perustamme opetuksemme osaamiseen ja taitotasoihin. Kielen opetuksen tavoitteena on luoda välineitä opiskelijan kansainvälistymiselle elämän eri alueilla. Tähtäämme hyvään englannin taitoon. Ja tulokset puhuvat puolestaan. Hyvä kielitaito on välttämättömyys niin jatko-opinnoissa kuin työelämässäkin.

Koulu tarjoaa runsaasti vieraiden kielten syventäviä kursseja esim. saksan kielen Berliini- 
aiheinen kurssi, Business English ja englannin mediakurssi, suullisia kursseja ja vuosittaisia tapaamisia eri puolilla opiskelijavaihtojen 
puitteissa.  Käytännönläheisiä kielikursseja ei ole unohdettu, vuosittain toteutuvat esimerkiksi myös historian antiikin kurssit, joilla matkataan Ateenaan ja Roomaan vuorovuosin.

Kieliopintoja voi helposti laajentaa myös yliopiston puolella, sillä yliopiston kielikeskus toimii samalla kampusalueella lukiomme kanssa. 

 

 

Business Norssi -linja (BN-linja)

Talous- ja elinkeinoelämään painottunut linja antaa opiskelijalle hyvän pohjan jatko-opintoihin, jotka tähtäävät elinkeinoelämän johto- ja asiantuntijatehtäviin. Linjalla teemme monipuolista yhteistyötä yliopiston ja useiden erilaisten yritysten kanssa. Käytännönläheisyys on keskeistä. Teoriatietoja pääsee soveltamaan mielenkiintoisissa projekteissa ja hankkeissa, joita teemme yhteistyökumppaneidemme kanssa. Yrittäjyys luo mahdollisuuksia, työtä ja tulevaisuutta Suomessa, EU:ssa ja maailmalla. 

BN -linjalla käytetään laajasti ongelmakeskeistä oppimista ja uudenlaisia pedagogisia ratkaisuja. Opiskelijat työskentelevät tiimeissä erilaisissa projekteissa. Heidän opintoihinsa kuuluu myös kansainvälissä verkostoissa työskentelyä, yrittäjänä toimimista, tutkimushaasteita ja osallistumista moninaisiin kilpailuihin ja tapahtumiin. 

 

Lue lisää BN-linjasta BUSINESS NORSSI -välilehdeltä

 

Sirkustaiteen painotus

Norssilla on ainoana Tampereen seudun lukiona tarjolla sirkustaiteen lukiolinja, jolla opetus toteutetaan yhteistyössä kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun Sorin sirkuksen kanssa. 

Sirkustaiteen linjalla hiot ilmaisullisia, fyysisiä ja sosiaalisia taitojasi, opit yrittäjyydestä ja yhdistät sirkustaiteen harjoittelun lukio-opintoihisi. Sirkustaiteen opiskelu sujuu sulassa sovussa muiden lukiokurssiesi rinnalla. 

Sirkustaiteen lukiolinjan opinnot koostuvat sirkustekniikasta, ilmaisutaidosta ja esitysteknologiasta, yrittäjyysopinnoista, kansainvälisistä yhteistyöhankkeista ja vastaavuuksista mm. liikunnassa ja muissa aineissa. Opintoihin kuuluu myös lukiodiplomikursseja. 

Sirkustaiteen linjan opintojen lisäksi käytettävissäsi on Norssin lukion laaja valikoima syventäviä koulukohtaisia kursseja matematiikassa, luonnontieteissä, yhteiskunnallisissa aineissa, kuvataiteessa ja vieraissa kielissä. 

 

Lue lisää sirkustaiteen linjasta SIRKUSTAIDE -välilehdeltä

 

Tampereen seudun lukioiden hakuopas 2021 julkaistu

Norssin toimintaa esittelevän aukeaman löydät tästä linkistä.

Opiskelijavierailut

Huomio: Koronaviruspandemian vuoksi tutustumisvierailut eivät ole mahdollisia lukuvuonna 2020-2021.

Yläkoulujen opinto-ohjauksen vierailupäiviä on lukuvuoden aikana useita ja ne sovitaan opinto-ohjaaja Jukka Vuorisen kanssa (jukka.vuorinen@tuni.fi) tai puh. 040 1901 732.

Opetuksen seuranta

Opetuksemme on avointa ja olet tervetullut seuraamaan arjen työtä. Aikataulujen varmistamiseksi, ota yhteys opinto-ohjaaja Jukka Vuoriseen. (jukka.vuorinen@tuni.fi) tai puh. 040 1901 732.